19 nippi, mida köögi ümberkujundamisel tasub järgida



19 nippi, mida köögi ümberkujundamisel tasub järgida
Shutterstock

Köök on midagi palju enamat kui lihtsalt imekaunid seinaplaadid või jumalikud köögikapid. Kui planeerid oma koduse köögi ümberkujundamist, järgi neid nippe ning saad tulemuseks ruumi, mis on funktsionaalne, kus on mõnus tegutseda ja hea olla.

1. Asjatud asju pole vaja
Mõtle läbi, kuidas ja kus sa midagi kasutad. Hommikusöögihelbed ja muu hommikune söögikraam tasuks paigutada selle laua lähedale, mille ääres hommikust sööd. Hoia kilekotte ja ümbrispabereid ühes kindlas kohas töötasapinna läheduses. Lauanõude kapp võiks olla üsna nõudepesumasina kõrval, et masina tühjendamist kergemaks muuta.

2. Disaini laiad käigurajad
Rajad, mida mööda sa köögis liigud, peaksid vähemalt 90 cm laiused olema. Pliidi ja ahju lähedal koguni 105 cm, kui köögis tegutseb üks kokk ja 120 cm, kui teete tavaliselt süüa kahekesi. Planeerimisel pane kindlasti paika ka köögisaarte ja väljaulatuvate töötasapindade asukohad.

3. Otseliiklus

Lastesõbralikus köögis peaks pliit peamistelt liikumisteedelt eemal asuma, et lapsed sellele kogemata otsa ei jookseks ning sealt midagi maha ei pudeneks. Külmkapile peaks olema võimalik läheneda nii kokkamise kui puhastamise-kasimise tsoonist.

4. Mikrolaineahju mugav kõrgus
See, kui kõrgele mikrolaineahi panna, sõltub kokast ja peres elavatest lastest – kui köök tahetakse lastesõbralikuks kujundada. Täiskasvanute jaoks on hea kõrgus 40 cm töötasapinnast. Laste puhul võib aga olla mõttekam paigaldada mikorlaineahi töötasapinnast allapoole.

Seotud lood:

5. Nurgad peaksid puhtad olema
Selleks, et köögikappide ruumi maksimaalselt ära kasutada, peaksid nende uksed köögi poole avanema ja täiesti avatavad olema. Eriti käib see nurkade kohta – kapiuksed ei tohiks nurkadesse põrkuda ja üksteisele jalgu jääda, kui mitu ust korraga avatud on.

6. Pane paika köögisaare funktsioon
Kui planeerimisjärg jõuab köögisaareni, mõtle, milleks sa seda kasutama hakkad. Kui toiduvalmistamiseks ja söömiseks, peab selle ümber piisavalt ruumi jääma.

7. Planeeri varuruumi

Iga töötasapinna ja külmkapi serva planeeri 40 cm ruumi kummalegi poole, kuhu saab vajadusel asju asetada. Samasugune ruum on vajalik ka mikrolaineahju läheduses.

8. Vali töötasapinnad
Neil, kes kokkavad sageli, läheb vaja rohkem töötasapinda kui teistel, kes teevad süüa harva või valmistavad peamiselt lihtsaid roogi. Hea oleks, kui see paikneks kraanikausi ja pliidi vahel. Kahe erineva kõrgusega töötasapinna olemasolu on hea küpsetamiseks ja juhuks, kui lapsed kokkamisel kaasa löövad.

9. Võimalusel dubleeri
Varumikrolaineahi ja külmkapp (kasvõi väike) hoiavad külalised ja lapsed köögi söögitegemise tsoonist eemal, nad saavad neid kasutada ilma, et kokka segaksid. Eraldiasetsev baarilaud sobib perele, kus on kooliskäivaid lapsi – nad saavad selle taga aega veeta ja õppida, kuni söök valmis saab. Ka külalistele on selline asi õhtusöögi ootel heaks paigaks.

10. Riiulid

Pliidi läheduses võiks olla riiul, kus saab hoida õli, maitseaineid jms. Sageli kasutatavad potid-pannid võid pliidi lähedusse riputada S-kujuliste konksudega.

11. Täida potid mugavalt
Oled tüdinud sellest, et peab kogu aeg vett täis potte pliidi ja kraanikausi vahet tassima? Paigalda kööki väljaulatuv ja liikuv riiul, millega potte pliidile lähemale nihutada saad. Või paigalda kraanikausi külge pikk veejuhe, mida kasutades saad potid täis siis, kui nad juba pliidil asuvad.

12. Kuhu paigutada noad?
Noad on teravad ja need peaksid asuma ühes kohas koos. Sellisel juhul on kerge erinevate tööde jaoks õige nuga leida ja neid ka laste käeulatusest eemal hoida. Noad võib paigutada ka sahtlisse.

13. Jäätmemajandus lihtsaks

Varusta üks kapp erinevate prügikonteineritega – klaasile, plastikule, metallile, biojäätmetele. Üks riiul võiks olla vanade ajalehtede jaoks.

14. Teadetetahvel
Köögi läheduses telefoni kõrval võiks olla koht, kuhu saab vajalikke asju üles märkida. See või olla pabertahvel või tavaline kriiditahvel, kalender, märkmik vms, millele kirjutada saab.

15. Pistikud
Pistikute paigutus tuleb hästi läbi mõelda, sest köögis on küllaltki palju erinevaid seadmeid, mis elektrivoolu vajavad. Ka köögisaar võiks pistikutega varustatud olla.

16. Kiiresti koristamine
Hoolikas planeerimine ja disain teevad köögi koristamise lihtsaks. Matid pinnad ei näita välja nii palju mustust kui läikivad. Klaasist külmkapiriiulid peavad kinni mustuse, mis restriiulitest läbi kukub.

17. Köögikapid

Püüa vältida raskeid ja ustega suletud köögikappe. Lisa huvitavaid detaile – näiteks klaasuksed või vitriinid. Kavanda kööki veinikapp.

18. Väikeses köögis heledad värvid

Tumedad värvitoonid muudavad väikese köögi veelgi väiksemaks, see ei mõju kohe üldse kutsuvalt. Kasuta pehmeid värvitoone ja loomulikku valgust, et ruum suuremana mõjuks.

19. Leia fookuspunkt

Põrand, riiulid, kapid, töötasapind – seda kõike on keeruline ühe pilguga haarata. Vali välja üks või paar kohta, kuhu aseta mingi eriliselt disainitud või täiendav element, mis silma paistab.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare