Malmist potid ja pannid nõuavad õiget kasutamist ja hooldust

 (3)

Malmist potid ja pannid nõuavad õiget kasutamist ja hooldust
Malmnõud võivad õige kasutamise puhul kesta aastakümneid.Shutterstock

Hea malmpott on suurepärane söögitegemise vahend. See kuumutab toitu ühtlaselt ja seda võib kasutada erinevate söökide valmistamiseks nii pliidil kui ka ahjus. Samas peab malmnõusid õigesti hooldama, et need roostatama ei läheks, vaid kestaks pikalt.

Mida teha enne uue poti või panni kasutamist?

Kui oled ostnud endale uue malmpoti, tuleb see enne kasutamist ette valmistada. Pese malmpott kuuma neutraalse seebiveega puhtaks. Seejärel määri malmpott nii seest kui ka väljast taimeõliga ja aseta see ahju tagurpidi. Kuumuta malmpotti tund aega ahjus umbes 180 kraadi juures. Seejärel lülita ahi välja ja lase malmpotil täielikult jahtuda.

Kuidas kasutada?

Malmnõud tuleb enne küpsetama hakkamist alati kuumutada. Paari veetilga abil saab temperatuuri sobivust katsetada – kui vesi hüplema ja särisema hakkab, on kuumus piisav ja nõu kasutusvalmis. Kui vesi aga koheselt aurustub, on temperatuur liiga kõrge ja kuumust tuleks vähendada, et malmnõu parajalt maha jahtuks.

Lisaks ei tohi kuuma malmnõu sisse kunagi külmasid vedelikke valada või seda külma veega loputada. Kuna temperatuuride erinevus on nii suur, võib malm kõverduda või praguneda.

Toitu ei tohiks ka malmnõusse pikalt seisma jätta. Toidukraam ja niiskus kahjustavad töödeldud pinda ja see võib hakata roostetama. Kõige targem on valmistatud toit kohe ära tõsta ning malmnõu kuivana hoida kuniks tekib võimalus see ära pesta.

Seotud lood:

Kuidas malmpotti igapäevaselt puhastada?

Pese malmpotti kuuma veega, kasuta nõudepesuharja. Kui nõul on kinni jäänud või põhja kõrbenud toidujäätmeid, saab need soolaga hõõrudes eemaldada.
Kui malmpott on veega loputatud, siis võib malmpoti või panni kindluse mõttes mõneks ajaks kuuma pliidiraua peale või sooja ahju panna – nii on kindel, et see saab täiesti kuivaks.

Kui pott on ära kuivanud, siis määri see taimeõliga kokku. Õigesti hooldades tekib potile aastate jooksul tume kiht.

Pea meeles, et malmpotti ei tohi vees leotada, pesta nõudepesumasinas või hõõruda seda metallharjastega. Vastasel juhul kaob malmapotilt õline kaitsekiht ja potti peab hakkama uuesti õlitama.

Mida teha, kui pott on roostes?

Niisketes kohtades võib malmnõudele rooste tekkida ning selleks, et õhk nõudele ligi pääseks tuleks neid hoida ilma kaaneta ja katta paberkäterätikutega. Paber aitab tagada õhuringlust ning ennetab rooste teket, kuniks nõud jälle kasutust leiavad.

Juhul kui malmnõu on roostetama hakanud või nõus valmistataval toidul on raua maitse või lõhn, tuleb see uuesti puhtaks küürida ja rasvaga sissetöödelda.
Eemalda potilt rooste, pese pott puhtaks ja määri pott õliga kokku. Seejärel aseta pott ahju tagurpidi ja kuumuta seda 180 kraadi juures. Kui pott on jahtunud, eemalda salvrätikuga üleliigne õli.
Kui poti õlitamine ja hooldamine tundub tüütu, siis on mõistlik osta eeltöödeldud pott.
Allikas: goodhousekeeping.com, juhenedaja.ee

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare